Канадският премиер: Няма да бъдем сплашвани

Страната ще удвои усилията си за борба с терористите след вчерашното нападение в парламента

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че страната му „никога няма да бъде сплашена“, след нападенията близо до парламента в столицата Отава и добави, че ще „удвои усилията си“ за борба с терористични групировки.

В сряда стрелец уби войник, охраняващ военен паметник, преди да бъде застрелян от полицията в сградата на парламента.

Инцидентът се случи часове след като Канада повиши нивото на опасност от терористични нападения, след като друг войник бе убит от мюсюлманин в понеделник в Квебек.

Властите в страната са идентифицирали нападателя от вчера –Майкъл Зехаф-Бибьо, около 30 г., който наскоро приел ислямската религия.

Той е бил отбелязан като „високо-рисков пътник“, а паспортът му е бил отнет по подозрения за връзки с дхихадистите.

По-рано през месеца Канада обяви, че възнамерява да се включи в коалицията срещу „Ислямска държава“.

„Никога няма да бъдем сплашвани. Нападенията само ще ни накарат да се обединим и да удвоим усилията си, за да вземем всички необходими мерки, за се борим и да предпазим Канада“, заяви канадският премиер.

Той отбеляза, че извършителите „няма да намерят убежище“ в Канада, но призна, че атаките са показали, че страната „не е предпазена от терористични нападения“.

По време на инцидента Харпър е правил изявление пред депутатите, но е бил евакуиран успешно.

В сряда сутринта двама войници, охраняващи паметник, са били нападнати от въоръжен мъж, като единият от военните е загинал от раните си, а трима други са били закарани в болница. Минути след нападението, десетки изстрели са били произведение в сградата на парламента.

Министър-председателят Стивън Харпър определи нападателят като терорист.

„В следващите дни ще разберем повече за терориста и всички съучастници, които може да е имал“, каза още той, предава Би Би Си.