Данък върху интернет трафика готвят в Унгария

Налогът ще се изчислява на база изпратен или получен гигабайт информация

Унгарският министър на икономиката Михай Варга представи пред парламента изменения в данъчното законодателство, които включват данък върху интернет трафика, съобщават местните медии.

Налогът ще се изчислява на база изпратен или получен гигабайт информация, като за всеки гигабайт стойността му ще бъде 150 унгарски форинта или около 0,48 евро.

Промените в данъчния кодекс ще включват и изменения в закона за телекомуникациите, съобщи Варга на пресконференция.

Първоначалният замисъл е бил да бъде въведен допълнителен данък върху телефонните обаждания и кратките съобщения, но авторите на законовите промени установили, че за тях често се използват „нетрадиционни методи“, че се изпращат през интернет.

Данъкът ще бъде начисляван или върху фирмата, която предоставя интернет трафика, или върху крайния потребител, според условията на Закона за електронната комуникация.

Очаква се изчислението да се извършва веднъж на месец, като интернет операторите ще пресмятат предоставените услуги - обаждания, съобщения и трафик.

Държавният секретар по бюджета Петер Банай отбеляза, че се очаква „данък интернет“ да внася в хазната около 65 млн. евро годишно, предава „Стандарт“.