Русия и Украйна не се разбраха за газа

Преговорите продължават на 29 октомври

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за доставките на природен газ за зимата на среднощна среща в Брюксел, на която Европейската комисия бе посредник, съобщават световни агенции.

Министрите на енергетиката на двете страни ще се срещнат отново на 29 октомври в Брюксел.

Въпреки че зимният период наближава в позициите на двете страни остават много различия.

Цената от 385 долара за 1000 куб. м газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 г., бе приета, съобщи еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Русия е гарантирала, че тя не може да бъде изменяна с решение на правителството или парламента.

Основната причина за неуспеха на преговорите обаче е огромният дълг на Украйна за газа от над 5 млрд. долара. Във вторник Москва увеличи натиска върху Киев да даде финансови гаранции за новите доставки, предава.

Руският енергиен министър Александър Новак обясни пред репортери в Брюксел, че сделката била почти сключена, когато възникнал въпросът откъде Киев събере средствата, за да плати авансово за газа през ноември и декември.

Във връзка с казуса Украйна поиска преди дни от ЕС допълнителен заем от 2 млрд. евро.

„Зимният план” за газа може да бъде подписан следващата седмица, ако бъде решен въпросът за източника на финансиране на новите доставки за Украйна“, заяви директорът на „Газпром” Алексей Милер, който припомни, че 18 европейски държави може да са потърпевши от нова газова криза, предава „24 часа“.