Калфин: Трябва да е ясно кой проблем в КТБ откъде идва

Според него две трети от банката на практика е куха

Ивайло Калфин от АБВ заяви, че „трябва да бъде ясно кой проблем откъде идва в КТБ“, след като бяха пукликувани данните за състоянието на банката, според които са налице редица нарушения, а липсите възлизат на повече от 4,2 млрд. лева.

По думите му „две трети от банката на практика е куха“.

„И тук стоят маса въпроси – кога се е случило това, кой го е проспал това нещо, какво се е случило от момента, в който влязоха квесторите и днешния момент и т.н. И това нещо трябва да се анализира много хубаво“, коментира Калфин.

„АБВ настоява това да се случва под надзора на Европейския банков орган. Хубаво е да имаме от тях съвет и под тяхно ръководство да правим това, което се прави в европейските страни. Оттук нататък е въпросът с решението“, каза още той пред ТВ „Европа“.

„До този момент вече с действията си и предишният парламент, и БНБ забавиха изключително много това, което трябваше да се направи. В първия момент още депозитите на хората с гарантирани влогове трябваше да са на разположение. Така се трупа недоверие“, смята Ивайло Калфин.

Според него, ако веднага е било заяване на вложителите, че депозитите им са на разположение и няма нужда да ги теглят, „те нямаше да ги изтеглят, нямаше нужда да ги има тези пари“.

„Сега като ги пуснат, хората ще си ги приберат, което е много по-скъпо и много трудно за държавата. За мен е неприемливо да се натоварва бюджетът със запушване на тези дупки, при положение, че практиката в европейските страни е най-напред банковият сектор да се постарае да генерира ресурс, за да запази собствената си стабилност“, отбеляза Калфин, предава „Фокус“.