Очаквани повишения на нивата на реките заради дъждове

В сряда през нощта се очакват значителни валежи в западните райони на страната и над Родопите

Министерството на околната среда и водите съобщи, че са вероятни повишения на нивата на водите в почти цялата страна във връзка с прогнозираните валежи в сряда и четвъртък през нощта.

По-съществени повишения се очакват в Дунавския басейн.

Прогнозираните водни количества за река Искър за четвъртък са около и под средната многогодишна стойност, а за 24 и 25 октомври ще са над средната.

В резултат на очакваните валежи нивото на Искър ще се покачи по цялото й течение.

Очаква се покачване на нивата на реките във водосборите над язовир „Панчарево”, реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

Повишения ще има и по горните течения на реките Вит и Янтра, както и по горните и средни течения на Тунджа, Марица и Арда.

Места и Струма също ще повишат нивата си, предава „Нова телевизия“.

В сряда през нощта се очакват значителни валежи в западните райони на страната и над Родопите.

В четвъртък през деня валежите ще обхванат цялата страна, като очакваното количество за денонощието ще е между 15-30 л/кв. м. На места в Родопите, Предбалкана и Западните райони от страната валежите ще достигнат и до 50-60 л/кв.м.

В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за четвъртък е обявен оранжев код за дъжд. В три от тях - Габрово, Велико Търново и Кърджали, има жълт код и за вятър.