Президентът Плевнелиев откри бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев

На церемонията присъстваха Евгения Раданова, Йорданка Фандъкова и Стефка Костадинова

Президентът Росен Плевнелиев откри бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев пред сградата на Министерството на младежта и спорта, съобщават от пресцентъра на държавния глава. На официалната церемония присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, министърът на младежта и спорта Евгения Раданова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, председателят на БОК Стефка Костадинова и много ветерани от войните.
„Днес откриваме бюст-паметник на видния български пълководец, дипломат, спортист и олимпиец генерал Владимир Стойчев, който е последният български генерал, командвал наши войски във военно време. Той е участник в двете балкански войни и в Първата световна война. Под негово командване за първи път в нашата история българската армия достига най-далечния си рубеж”, заяви президентът, който е върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

В словото си Плевнелиев подчерта, че освен като военен, забележителната личност на ген. Стойчев се проявява и в спорта, обществената работа, българското олимпийско движение и в Народното събрание.

По време на церемонията председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сейчанов изрази удовлетворението си от реализирането на тази многогодишна мечта, да се издигне паметник на ген. Владимир Стойчев, който да бъде символ–верую на героичния подвиг на българската армия.