Правителството одобри българската позиция за предстоящия Европейски съвет

На него ще се вземе окончателно решение за политиката на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г.

Правителството одобри позициите, които България ще представи на заседанието на Съвета „Общи въпроси” на 21 октомври 2014 г. в Люксембург и на Европейския съвет на 23 и 24 октомври 2014 г. в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки от ЕС страната ни ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.

Основната цел на Съвета „Общи въпроси“ е да подготви заседанието на Европейския съвет, по време на който се очаква да се вземе окончателно решение във връзка с новата Рамка за политиката на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г. Рамката залага като основни цели намаляване на емисиите парникови газове в ЕС с 40% спрямо равнището им от 1990 г., постигане на 27% дял на ВЕИ в крайното енергийно потребление на ЕС, 30% необвързваща цел за енергийна ефективност и 15% заложена цел за интерконекторни връзки. Дискусията по време на двете заседания ще бъде съсредоточена върху постигането на компромис по основните цели и мерките за тяхното постигане. Европейският съвет ще разгледа и повишаването на енергийната сигурност на ЕС като част от пакета „Климат-Енергетика”.

България принципно подкрепя стремежа за постигане на окончателно решение по новата Рамка за политиката на ЕС по климат и енергетика до 2030 г. Тя има важно значение за очертаването на стабилна дългосрочна визия в енергийния сектор и въвеждане на инструменти, спомагащи за поддържане на висока степен на икономическо развитие и устойчиви енергийни системи в ЕС. Отчитаме като особено важно в преговорния процес да се потърси по-балансиран подход и готовност за компромис от различните страни, за да може да бъде постигнато споразумение по проблемните или липсващи елементи на пакета. В хода на преговорите от ключово значение е стриктното зачитане на националните специфики и възможности, особено по отношение на държавите-членки с ниски доходи. Постигането на споразумение по новите, по-амбициозни цели на Рамката не следва да поставя под риск икономическото развитие на държавите-членки или да доведе до загуба на конкурентоспособност на европейската икономика.

Сред останалите точки от дневния ред на Съвет „Общи въпроси” са тематичен дебат по приоритетите на стратегическата програма „Европа: континент на свобода, сигурност и правосъдие”. Основната цел ще бъде да се оцени постигнатият напредък и да се обсъдят мерки са подобряването на работата. Очаква се да бъде прието Решение за състава на Комитета на регионите.

В рамките на Европейския съвет ще бъде обсъдена и икономическата ситуация в ЕС, както и актуални въпроси от сферата на външните отношения.