Мария Габриел: Присъждането на наградата „Сахаров” на д-р Муквеге е признание за правата на жените

Лекарят лекува жертви на сексуално насилие при въоръжени конфликти

Конгоанският гинеколог д-р Денис Муквеге е носителят на наградата „Сахаров” на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2014 г. Д-р Муквеге е основател на болницата Панци в Букаву, където лекува жертви на изнасилване, получили сериозни наранявания. В множество въоръжени конфликти в целия свят, изнасилването бива използвано като инструмент на войната.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която е и ръководител на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, приветства присъждането на наградата на д-р Денис Муквеге, подчертавайки неговата роля в борбата му за защита на жените.

"Наградата за д-р Муквеге е награда за работата на един смел човек, грижещ се за жени, жертви на сексуално насилие при въоръжени конфликти. Тя е признание не само на факта, че жените са особено уязвими при въоръжени конфликти, но и на тяхната роля в изграждането на мира и стабилизацията. Без защита и подкрепа за жените никоя страна не може да постигне възстановяване от въоръжен конфликт, мир и развитие. Изнасилването е престъпление, нарушение на човешките права, и ние трябва да продължим да се борим срещу насилието въз основа на пола, включвайки и мъжете.”, заяви Мария Габриел.
Официалната церемония по връчването на наградата ще се състои на 24 ноември по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Специална церемония ще бъде организирана и за движението „Евромайдан”, което също бе сред финалистите за наградата.


Наградата „Сахаров“ се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе спечелена от пакистанското момиче Малала Юсуфзай заради нейната борба за правото на момичетата на обучение.