Почина легендарният Бен Брадли, публикувал аферата „Уотъргейт“

Общество

22-10-2014, 10:07

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той лично дава „зелена светлина“ на журналистическото разследване на скандала

На 93-годишна възраст почина бившият главен редактор на вестник „Вашингтон поуст” Бен Брадли, който оглавяваше изданието през периода, когато то беше в основата на разплитането на аферата „Уотъргейт”, съобщава Си Ен Ен.

Брадли лично е дал разрешение на журналистическото разследване на репортерите на Удуърд и Бърнстейн през 1974 г., довело до оставката на президента Ричард Никсън. Двамата журналисти попадат на следа, че президентската администрация е подслушвала офиса на Демократическата партия и огласяват информацията чрез страниците на един от най-престижните издания в страната.

Брадли е починал в дома си във Вашингтон от естествена смърт. През последните години той страдаше от болестта на Алцхаймер.
Той ръководи "Вашингтон поуст" 26 години - от 1965 до 1991 г. Смята се, че благодарение именно на него, изданието се превърна във флагман на американската журналистика. Брадли значително разширява кореспондентската мрежа на вестника, откривайки нови бюра в страната и чужбина. Тиражът почти се удвоява през времето, докато той беше главен редактор. През същия период на вестника 17 пъти е присъждана престижната награда Пулицър.

През 2013 г. Брадли бе удостоен с най-високото гражданско отличие на САЩ - Президентския медал на свободата. Той бе връчен на легендарния журналист от президента Барак Обама.