Украйна, Русия и ЕС отново не се споразумяха за газа

Преговорите между Украйна, Русия и ЕС за газа отново не доведоха до окончателно споразумение

Преговорите между Украйна, Русия и ЕС отново не доведоха до окончателно споразумение за решаването на газовия спор между Киев и Москва. Основната пречка се оказа украинският газов дълг към Русия. Според руския министър на енергетика Александър Новак Киев дължи 5,3 млрд. долара. Според Новак ЕС трябва да поеме задължение да гарантира, че Украйна ще плати дълга си за руския газ, а Еврокомисията да определи финансовите източници за погасяването му.

Все още не е ясно дали Украйна ще може да гарантира тези пари до идната сряда, когато е следващата среща между двете страни. ЕС се надява тогава да бъде подписано временното споразумение, което да предотврати възможността за спиране на газовите доставки тази зима.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че ЕС ще направи всичко, за да се увери, че може да помогне на украинските си партньори.

Все пак на вчерашните преговори е постигнато споразумение за цената на суровината, която ще е в сила за Украйна от октомври. Руската страна е гарантирала, че тази цена не може да бъде променяна.