Днес излиза окончателният доклад на БНБ за КТБ

Днес се очаква окончателния доклад на БНБ за бъдещето на КТБ, съобщи Нова телевизия.

Възможностите за изход са две. Първата е да се тръгне към оздравяване на банката. Това означава, че КТБ и банка „Виктория” трябва да могат да изплатят всички депозити, когато отворят врати. Идеята е парите за това да дойдат от инвеститори и с евентуалното участие на държавата.

Другата възможност е да се тръгне към обявяване на фалит. Тогава ще бъдат изплатени само влоговете до 100 000 евро с пари от Гаранционния фонд.

Към момента има предявен интерес от втория по големина акционер, Оманския фонд, който, заедно с австрийците от ЕПИК и две, досега непознати, дружества "Джемкорп" и "Фрешфийлдс", заяви интереса си към оздравяване с писмо до БНБ, финансовия министър и премиера. Условието е да има държавна подкрепа и в оздравяването да не участва основният акционер Цветан Василев, съобщава БНР.

В края на миналата седмица банка "Российский кредит" обяви, че иска да купи дъщерната "Виктория". И двете заявки обаче не съдържат конкретни предложения, защото инвеститорите чакат резултатите от одита.  Цветан Василев също претендира, че е направил предложение, но БНБ отрича.

Още преди да има яснота около състоянието на КТБ, Европейският банков надзор призова Българската народна банка да осигури достъп на вложителите до парите им.