Вестниците в сряда, 22 октомври

Най-доброто от печата

22-10-2014, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

И мъже, и жени в пенсия на 65 години


"24 часа"
Мъже и жени да се пенсионират на една и съща възраст - поне на 65 години. Ръстът на пенсионната възраст може да спре на 67 или 68 г. през 2055 г.
Това съобщи вчера социалният министър Йордан Христосков при представяне на предложенията на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система.
Според сегашния закон пенсионната възраст на жените и мъжете от 2015 г. в трета (най-масовата категория труд) се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 г. за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж нараства със същата стъпка до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
Първият вариант, който предлага консултативният съвет, е изравняване на стандартната пенсионна възраст при жените и мъжете през 2036 г. на 65 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота. При този вариант изискваната възраст за жените се увеличава с 2 месеца за година, а при мъжете - с месец.
Второто предложение е изравняването на възрастта да стане през 2028 г.
Повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г., а за периода от 2017 г. до 2027 г. - с по 4 месеца за година. При мъжете пък е със стъпка 2 месеца до 2016-а и след това - с по месец на година.
Третият вариант е изравняването на 65 г. да е според годината на раждане.
Запазва се правото на ранно пенсиониране на работещите при тежки условия - първа и втора категория труд. И при тях обаче възрастта ще расте, докато разликата във възрастта за пенсиониране между първа и трета категория труд стане 8 години (сега е 13), а между втора и трета стане 3 години (сега е 6). Очаква се това да стане през 2029 г.
За полицаи, военни и надзиратели се предлага въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, каквато за тях в момента няма.


Бившият зам.-главен прокурор Христо Манчев сложи край на живота си
"Банкеръ"
Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си около 17 часа във вторник. Информацията потвърдиха от прокуратурата.
Инцидентът е станал в дома му в столичния квартал "Овча купел". Манчев се е прострелял с пистолет, който е законно притежаван. Информацията е подадена в столичната полиция от съпругата му, която също е юрист.
На мястото има екипи на СДВР. Източници от полицията бяха категорични, че става дума за самоубийство.
Най-вероятната причина Манчев да посегне на живота си е тежко заболяване.


Клошар намери бебе в контейнер
"Монитор"
Изоставено бебе е намерено вчера около 10,30 ч. сутринта в Казанлък. Детето е било оставено близо до централен булевард. Момченцето е било в контейнер и е намерено от клошар.
По думите на спешните медици намереното бебе е момче, в добро общо състояние. Според първоначалния им преглед детето е родено нормално рано сутринта.
Намереното детенце е било грижливо увито в тениска после в блуза и поставено в раница. На лявата му ръка е имало и вързано червено конче против уроки.
Бебето е откарано в неонатологичното отделение на казанлъшката многопрофилна болница за допълнителни прегледи. Вероятно то ще остане там няколко дни, след което ще бъде настанено в дом за отглеждане. До края на деня се очаква и социалните служби да посетят новороденото в болницата.
Полицията издирва майката. Според психолози жената, изхвърлила детето, или е много млада и това раждане й е първо, или е жена, която има деца и не желае повече.
Не се съобщава етническият произход на изхвърленото бебе.


България е №100 по свобода на медиите
"19 минути"
България продължава спада си в класацията на Репортери без граници за свободата на медиите, която обхваща 180 държави. За 2014 г. страната ни заема незавидната 100-тна позиция в изследването През последните 12 години България е паднала с 62 позиции в годишния доклад на организацията:
2002 година: 38 място, под Перу, над Южна Корея, Италия и Чехия
2004 година: 36 място, под Хонконг, над Италия, Испания, Австралия, Япония
2007 година: 51 място, под Мавритания, над Полша
2009 година: 68 място, под Сърбия, Либерия и Танзания, над Бразилия
2013 година: 87 място, под Гвинея, Косово, над Мадагаскар, Източен Тимор и Габон
2014 година: 100 място, под Габон и Киргизстан, над Бряг на слоновата Кост