На всеки осем минути дете в САЩ получава лекарство погрешка

За две години 25 деца са починали вследствие на грешен прием, отчита изследване

На всеки осем минути дете в САЩ приема лекарство погрешка, дадено най-често от родител или друг човек, който се грижи за него, според проучване,  пише Live Science, цитиран от „Фокус“. Изследователи са установили, че 63 000 деца на възраст под 6 години са засегнати от неправилно дадено лекарство в периода между 2002 и 2012 година и то най-вече, когато са в дома си. “Някои лекарствени грешки имат изключително сериозни последствия”, казва авторът на проучването д-р Хуюнг Хианг. В периода на провеждане на изследването 25 деца са починали вследствие на грешен прием на медикаменти, а 4658 са били приети в болница.

Учените са открили, че броят на грешките при даване на лекарства срещу кашлица и състояния на настинка са намалели с 59 процента между 2002 и 2012 година, но броят на грешките при прилагане на други медикаменти се е увеличил с 43 на сто. През 2007 години регулаторните органи в САЩ взеха решение за включване на лекарствата срещу кашлица и простуда за деца под 2-годишна възраст в списъка на медикаментите, който се закупуват само по лекарско предписание. “Проучването ни показва значително намаляване на грешките при прием на такива медикаменти”, отбелязва Хианг.

Най-много грешки се допускат при даването на болкоуспокояващи. Те представляват 25 процента от всички случаи. 15 на сто пък са случаи на неправилен прием на антихистамини. Над 25 процента от грешките са свързани с даването на дозата лекарство два пъти, при положение, че е нужна само една доза. Изследователите са установили още, че колкото по-малки са децата, толкова по-вероятно е бъдат засегнати от лекарствена грешка. “Най-малките деца все още не могат да общуват добре с родителите си и не са способни да им кажат, че вече са взели лекарството си”, казва Хианг. Той препоръчва родителите да използват приложения за мобилни телефони, за да направят схема за даването на медикаменти и да я следват. Важно е да се използват измервателните чашки, които се продават заедно с лекарствата, за да се даде правилна доза, а не кухненски лъжици, съветва още ученият.