Съдят Янукович задочно

Петро Порошенко узакони правото Янукович да бъде съден задочно

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, позволяващ задочно да съди предшественика си Виктор Янукович, съобщи в „Туитър" Светослав Цеголко, пресаташе на украинския държавен глава, съобщи „Новости".

Съобщава се още, че Порошенко обявява, че е подписал закон „за изменения в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна относно неизбежност на наказания за определени престъпления срещу националната сигурност, обществената сигурност, както и корупционни престъпления".

Въпросният закон, се казва в съобщението, осигурява принцип за неизбежност на наказанието в случаите, когато заподозрените или обвинените се укриват от разследването или съда или се намират се отвъд пределите на Украйна.

Законът е приет, за да се повиши ефективността на разследването на подобни престъпления, както и да гарантира правото на конфискация на имущество в полза на разследването.

На заседание на 7 октомври украинският парламент прие на второ четене закон , който позволява да бъде провеждано задочно разследване и по дела срещу укриващи се зад граница лица, заподозрени в престъпления срещу националната сигурност на страната, се казва още в съобщението на пресслужбата на Порошенко.