Вдигат заплати и пенсии

Осигуровките тръгват нагоре след тях, възрастните с 4 варианта за отдих

380 лева минимална работна заплата от догодина предвиждат плановете за реформи при пенсионирането и осигуряването, представени днес от социалния министър Йордан Христосков. Планира се и увеличение на пенсиите. То обаче ще е минимално, в зависимост от това с колко поскъпва животът и колко се вдигат осигурителните доходи, пише "Всеки ден".

 

С 2,4% се очаква да се увеличат пенсиите от следващото лято, като минималната ще е 157 лева. За да има пари за това, служебното правителство предлага да се пристъпи към увеличение на осигуровките за пенсия - с 1% през 2015 и с още 1 процент през 2019 г. Предлага се също да се вдигне осигуровката за безработица и тя да стане 2 на сто.

 

Четири варианта за увеличаване на пенсионната възраст за трета категория на труд предлагат от консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство. Първият предвижда запазване на старата стъпка с по 4 месеца на година, до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете.

 

Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036-та година, третият - през 2028-ма година, а четвъртият вариант - изравняване на възрастта според годината на раждане. И двата варианта предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6 процента през 2017-та година.

 

Ако това бъде прието и въведено от 2015-та година, ще бъдат осигурени 225 милиона лева допълнителни приходи във фонд "Пенсии" и още 204 милиона приходи във фонд Безработица, уточнява Дарик. Експертите предлагат още обвързване на минималната работна заплата с максималния осигурителен доход в съотношение 8 към 1 или 10 към едно. Ако през 2015-та година минималната заплата стане 380 лева, то максималният осигурителен доход би станал 3040 лева в първия вариант и това ще осигури над 50 милиона допълнителни приходи.