Въпреки епруветките с кръв в „Стрелбище“, родителите спокойни за децата си

Ще проверяват мачуганите за Хепатит B, C и Спин

Въпреки първоначалната паника сред жителите на столичния квартал „Стрелбище” миналата седмица, когато на детска площадка бяха намерени чували със захвърлени епруветки с кръв, сега родителите са изключително спокойни за здравето на децата си.


За успокоение на жителите директорът на „Надзор на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Илонка Маева предложи безплатни изследвания за кръвно-трансмисивни инфекции на всички деца, които са били на площадката.


„До момента няма нито един желаещ да изследва детето си”, разясни за Sofiautre.bg  д-р Маева. По думите й децата, които са били на площадката, не са имали пряк контакт с кръвта от епруветките. Въпреки това от СРЗИ са готови да пуснат пълни кръвни изследвания на малчуганите за Хепатит B, Хепатити C и Спин. „Опасност за децата няма, не само защото не са имали контакт с кръвта в епруветките, а и защото всички родени след 1994 година са имунизирани срещу Хепатитите”, категорична е д-р Маева. Въпреки нулевия интерес до момента, от Столичната регионална здравна инспекция все още са готови да извършат обещаните прегледи.


Инспекцията е направила повече от 22 хиляди проверки само за изминалото деветмесечие на всички болнични и извънболнични заведения на територията на София. „Не сме имали констатирани нарушения по отношение на нерегламентирано изхвърляне на болнични отпадъци. Единствените засичани нередности са за неправилно смесване на опасен и неопасен отпадък, но тук щетите са само за сметка на въпросното заведение”, разясни д-р Маева. Според нея „Mедицинските материали вероятно са били изхвърлени в кофа за боклук, в близост до детската площадката, за да се спести от унищожаването им със специализирани средства”.


По думите й от „Надзор на заразните болести”  нямат право проведат проверка по конкретния случай в „Стрелбище”, тъй като нарушението е на обект, който не е под техен надзор, а именно общински терен. Полицията е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за нарушаване на правилата за съхранение на отпадъчни материали.