Вестниците във вторник, 21 октомври

Най-доброто от печата

21-10-2014, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1 млрд. лв. дупка в КТБ, ще вземат лиценза, май


„24 часа"
Около 1 млрд. лева е дупката в КТБ - с толкова загубата на банката е по-голяма от капитала й. Това е записано в одитния доклад на квесторите, твърдят информирани източници. Днес документът бе внесен в БНБ. Очаква се централната банка да обяви становището си по доклада в сряда.
Както в. "24 часа" писа, заради декапитализацията КТБ най-вероятно ще остане без лиценз. Решението на БНБ за това се очаква в края на този месец. Източници от централната банка прогнозираха, че след отнеманете на лиценза в 20-дневен срок ще има готовност за изплащане на защитените депозити чрез фонда за гарантиране на влоговете.


ГЕРБ пробва правителство на малцинството с Реформаторите
„Труд"
ГЕРБ може да направи опит за съставяне на правителство на малцинството, в което да участва само Реформаторският блок (РБ). Под програмата на такъв кабинет ще се подпише и Патриотичният фронт. Този вариант стана ясен след националния форум на политическата формация на Бойко Борисов, който събра 300 души в НДК вчера.
Чрез такава формула ГЕРБ няма да участва в "правителство без принципи", но ще направи опит да избегне нови предсрочни избори. Очаква се в парламента решенията на правителство на малцинството да бъдат подкрепяни както от ДПС, така и от някои представители на "България без цензура". Макар и в опозиция, БСП и АБВ биха гласували "за" конкретни действия на десен кабинет.


Бойко с кабинет за 10 ноември
„Стандарт"
Коалиционен кабинет най-късно до 10 ноември
Тази цел си е поставил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като вчера обяви втори кръг преговори за съставяне на правителство.
Дамският екип на Генерала ще се срещне отново с реформаторите, БСП, патриотите и АБВ.
Борисов ще се включи на финала, когато участниците в управлението са ясни.
На тричасовото заседание на кметове, общинари, областни лидери и депутати от ГЕРБ в НДК са обсъждани 3 възможности за коалиция. Единият е между ГЕРБ, реформатори и патриоти. Така обаче пет партии остават извън властта и парламентарното мнозинство няма да е стабилно. Вторият вариант бил ГЕРБ, реформатори, патриоти и АБВ. Последният обсъждан сценарий бил за петорна коалиция по оста ляво-дясно с участието на ГЕРБ, БСП, реформаторите, АБВ и патриотите.


Стрес мори учители и лекари
„Монитор"
Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда. Оказва се, че шумът в клас е основен източник на стрес за преподавателите. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите.


Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти
„Сега"
Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна срещу само 100 лв. годишна такса. В момента абонаментът струва 30 хил. лв. годишно и фирмите, които го плащат, се броят на пръсти.
Драстичното намаление ще се случи, ако служебното правителство успее да приеме промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Промени в проектопостановление на Министерството на правосъдието, качени на сайта му в петък, предвиждат намаление от 300 пъти. Оказало се, че сегашната тарифа е силно завишена, тъй като реално разходите за услугата са около 97 лв.


Мария Илиева обвини СЕМ в двойни стандарти
„Дума"
Открито писмо до СЕМ изпратиха продуцентите на песента "Видимо доволни". Мария Илиева, която заедно с Криско изпълнява музикалното парче, обвини Съвета за електронни медии в двойни стандарти. Чрез компанията си "Stereo Room" тя изразява недоумението си от актовете за административно нарушение на електронните медии, излъчвали аудио-визуалното музикално произведение "Видимо доволни".


Скандалите за пари в коалициите започват
„Преса"
Скандалите за разпределяне на държавната субсидия сред парламентарно представените партии започнаха още преди свикването на Народното събрание. За година те ще получат от бюджета 33 742 302 лв. Основните играчи освен за участие във властта вече спорят и за държавните пари. Причината е, че осемте парламентарни групи в 43-тото НС не са съставени от монолитни организации, а от цели 48 формации - 45 от тях са партии и три - сдружения. Само ГЕРБ, ДПС и „Атака" се явиха самостоятелно, а останалите са коалиции.
Най-сериозни трусове и за пари се задават в Реформаторския блок. Разпределението на държавната субсидия е неравномерно. Парите ще бъдат разпределени между петте партии учредителки. Така партията на Кунева ДБГ ще вземе най-много - 32,6%, ДСБ - 31,2%, СДС - 16,5%, НПСД - 14,8%, и БЗНС - малко над 4%. Извън схемата остават двете по-малки партии - ХДП на Ирина Репуц и БНД на Борислав Великов. Репуц е недоволна. Претенциите Ӝ са за 5000-6000 лв. годишно и най-вероятно ще ги получи.