Ван Гог от XXI век: Скандалният художник Пьотр Павленски си отряза ухото

Свят

21-10-2014, 00:42

Снимка:

mk.ru

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Скандалият петербургски художник Пьотр Павленски проведе поредна акция на протест

Този път той не започна да се увива с бодлива тел и да се заковава с гвоздеи. Павленски реши да се приобщи към истинската живописна класика. Чисто гол, художникът взе че си отряза възглавничката на ухото. Мястото на протеста също е избрано неслучайно – покривът на научния център за социална и съдебна психиатрия „Сербский”.

Новият протест на Павленски получи името „Отделяне”. Както написа на своята страница във Facebook съратницата на художника Оксана Шалигина, по този начин художникът протестира срещу използването а психиатрията за политически цели.

„Ножът отделя възглавничката на ухото от тялото. Бетонната стена в психиатрията отделя обществото на разумните от безумните болни. Като връща използването на психиатрията за политически цели, полицейският апарат възвръща властта си да определя границата между разума и лудостта. Въоръжавайки се с психиатрична диагноза, бюрократът в бяла престилка отрязва от обществото онези парчета, които му пречат да установи монолитен диктат на единна и задължителна за всички норма”, цитира Шалигина идеята на художника.

„Ампутираният фрагмент никога няма да се върне на мястото си, ако формалинът не го запази за научни изследвания, иначе ще се разложи и ще изчезне. Умряха дяволи, бесове и друга сган, но тяхната смърт породи твар още по-ненаситна в своята служба на закона. Умствената болест. Институтът за психиатрия е апарат за изолация, който обществото не може да изолира, докато не се избави от новия демон”, уверен е Павленски.

Както пише РИА Новости, на снимките, публикувани в социалната мрежа, се вижда как голият Павленски седи на покрива и отрязва част от ухото си с нож. Друга снимка показва моментът на задържането на Павленски от полицията. Окървавеният Павленски е свален от покрива от пристигналите униформени. Медиците са закарали художника в Боткиската болница, за да му бъде оказана медицинска помощ.

Художникът Павленски е известен любител на епатажа и мрачния реализъм. По този начин той опитва да привлече вниманието на обществото към значимите, според него, теми. Така през юли 2012 г. в знак на протест срещу арестуването на група Pussy Riot той заши устата си и застана с плакат през Казанската катедрала. През май 2013 г. Павленски легна гол и омотан с бодлива тел пред сградата на местния парламент в Санкт Петербург. Акцията „Леш” символизира „съществуването на човека в репресивната законодателна система, където всяко движение предизвиква жестока реакция на закона, която се впива в тялото на индивида”.

През ноември 2013 г. на Червения площад, близо до Мавзолея, голият Павленски заби с гвоздеи тестите си към паважа.

Протестът „Отделяне” се състоя два дни след като районният съд на Санкт Петербург за пореден път отказа да изпрати художника на стационарна съдебно-психиатрична експертиза. Както отбелязва порталът „Сноб”, за експертизата на Павленски настоявали следователите, които разследвали делото за вандализъм, което било повдигнато срещу него след протеста на художника в подкрепа на „Евромайдан” през февруари 2014 г.

 

 

Източник: Московский комсомолец