Рисковете от кардиотоксичност при онкоболните могат да бъдат ограничени

Онкокардиологията е дисциплината, която гарантира успешно лечение и качество на живот на пациента

Ракът е един от най-значимите обществени здравни проблеми и от значение за овладяването му е ранното диагностициране и второто медицинскo мнение, което да потвърди или отрече диагнозата. В основата на ефективното му лечение стои комбинация от техники - класическа хирургия, радиационна терапия и химиотерапия.

През последните години много пациенти с рак се възстановяват, радват се на по-добър начин на живот и се поддържат благодарение на силните лекарства за химиотерапия. Тези лекарства, обаче, вземани в големи дози, водят до множество странични ефекти и засилват проблемите на сърцето или на други органи.

Доц. д-р Ертан Окмен, онкокардиолог в Анадолу Медицински Център информира, че „елиминирането на рака крие опасност от развитие на синдрома на кардиотоксичност – т.е. докато убива раковите клетки, химиотерапията предизвиква функционални, временни или трайни увреждания на сърдечния мускул.

Ранното увреждане може да се появи веднага, или в рамките на един до два дни след приемане на дадено лекарство. Късното увреждане обикновено се появява година по-късно или до две-три години след химиотерапия“.

Проявите на синдрома на кардиотоксичност могат да варират от преходни дисфункции на лявата камера на сърцето до сърдечна недостатъчност, удар, съдова тромбоза или сърдечна смърт.

„Онкокардиологията е дисциплина, която има за цел да следи за сърдечно-съдовата безопасност на анти-туморните терапии, това е клинична дисциплина, която обединява лекарите онколози и кардиолози“, казва Доц. д-р Окмен и допълва, че „сътрудничеството между тях е от жизненоважно значение за гарантиране както на успешно и надеждно лечение, така и на продължителността и качеството на живот на пациента“.

Специализираното звено по онкокардиология функционира в Анадолу Медицински Център от 2012 година. Целта на екипа от специалисти е да се намали риска при хирургическа операция на рак, да бъдат ограничени сърдечните увреждания като страничен ефект на химиотерапия, да се намали въздействието върху сърцето, когато се прилага лъчетерапия в областта на гръдния кош. За да се увеличи успеха на лечението на рак и да се намали риска от нежеланите ефекти, при планиране на хирургически интервенции, химиотерапия или лъчетерапия е важно да се оцени здравето на сърцето, а при наличие на заболяване, то да се лекува възможно най-бързо.

С цел да се повиши безопасността на лечението, още при първите прегледи, онколозите и кардиолозите в Анадолу Медицински Център определят рисковете за пациента и назначават проследяване на сърдечните проблеми преди, по време и след лечението на рака. В случай че при лечението на рака сърдечните проблеми се задълбочат, това може да наложи прекъсване или отказване от химиотерапия, отлагане на хирургически операции или лъчетерапия, които са жизненоважни за пациента. В такива случаи специалистите се консултират и със специалистите от американския институт Johns Hopkins Medicine, с които те работят съвместно, с цел да намерят максимално най-доброто решение за пациента.

Водени от желанието да подобрят качеството на живот на своите пациенти и да предложат здравно обслужване на световно ниво, специалистите насочват вниманието към пациента още от поставянето на диагноза според направени вече изследвания. Т.нар. второ медицински мнение, преминава през прецизното диагностициране на база допълнителни изследвания, продължава през съставянето на индивидуален план за лечение, провеждане на самото лечение и завършва с грижи по време на следболничния и възстановителен период.

Добрите специалисти, иновативните технологии, мултидисциплинарния подход, са комбинация от фактори, които гарантират добрите резултати.

За повече информация - www.anadolumedicalcenter.bg