Виолина Маринова подава оставка като член на УС на БСК

Причината е поисканата от Българската стопанска камара оставка на УС на БНБ и на гуверньора Иван Искров

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова е заявила намерението си да подаде оставка като член на УС на Българската стопанска камара (БСК), съобщава се на сайта на банката.

Причината за това е несъгласието на Маринова с поисканата от синдикати и работодателски организации, в това число и БСК, оставка на УС на БНБ и на главния гуверньор Иван Искров. Според Виолина Маринова позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система.

Виолина Маринова не приема искане, което би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително усложняване на нелеката обстановка в страната, пише в съобщението на сайта на ДСК.

От БСК и други работодателски организации, както и синдикатите, поискаха в петък оставката на Иван Искров като управител на централната банка и оставката на УС на БНБ. В мотивите си те изтъкнаха несъгласие с действията на банковия регулатор във връзка с разпродажбата на кредити на ТБ „Виктория“ - част от групата на Корпоративна търговска банка (КТБ).

От ДСК посочват, че през последните месеци на усложнена обстановка около ситуацията с КТБ Виолина Маринова се е въздържала от публични изявления и коментари, които биха довели до подронване на авторитета както на институцията, която представлява, така и на банковата система.

„Не мога да позволя нито моето име, нито авторитетът на Банка ДСК да бъдат свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера“, коментира Маринова.

Българската стопанска камара приема личните и професионални аргументи на  Виолина Маринова при заявеното й намерение да се оттегли от управлението на БСК. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от БСК, след като по-рано през деня Маринова заяви намерението си да се оттегли заради поисканата от синдикати и работодателски организации, в това число и БСК, оставка на гуверньора на БНБ Иван Искров.

От Камарата отчитат огромната роля на Виолина Маринова за развитието на банковия сектор у нас и признава с респект професионалната експертиза, личната й компетентност, включително и като успешен мениджър.

„Изразяваме съжаление, че с нея ни разделя въпрос, по който постигнаха обединение всички национални синдикални и работодателски организации“, пише в позицията на БСК.