Проф. Божидар Димитров: България ще е президентска република един ден

Според него РБ е мозайка, а лидерите му си нанасят удари под кръста

Директорът на Националния исторически музей и бивш министър на културата проф. Божидар Димитров заяви, че е убеден, че България ще бъде президентска република един ден.

„Сигурен съм, че един ден ще бъдем управлявани от президентска република, защото виждаме как безсрамно се правят политически проекти. Три партии се водят от телевизионни водещи. Ако с г-н Вучков или със Слави Трифонов се съберем и направим партия, ако намерим финансиране, ще хванем 3%, в това съм сигурен и ще влезем в парламента“, каза проф. Димитров.

„И днес РБ е мозайка, а лидерите му си нанасят удари под кръста, което може да е проблем за едно коалиционно управление“, коментира Реформаторите той.

Според него ГЕРБ има възможност да направи широка коалиция, която да бъде създадена на принципна, а не на безпринципна основа, каквато беше коалицията БСП-ДПС, с партиите, с които имат сходни принципи и виждания.

„Страната трябва да се управлява, не можем да бъдем Белгия, видяхме дупката в КТБ, милионите закопани в енергетиката. А да се правят нови избори е безумие. Когато се водят разговори на експертно равнище, когато има подписано коалиционно споразумение, на основата на постигнато съгласие по определени точки и с мнозинство от 137 гласа в парламента можем да имаме стабилна коалиция“, коментира професорът, предава Faktor.bg.

Проф. Димитров посочи, че не може да прави прогнози колко партии ще влязат в една евентуална коалиция, но като реални играчи вижда Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Той отбеляза, че не е изненадан от ултимативния тон на реформаторите, но е притеснителен фактът, че има сериозни проблеми вътре в блока, което би могло да рефлектира и върху едно бъдещо коалиционно управление.

„РБ са умни момчета, всички са от 24-ти МИР София, имат исторически опит да преговарят, затова започнаха толкова от високо и с тези хватки – чупене и извиване на ръчички. По-обезпокоително е, че РБ продължава да е мозайка, лидерите продължават да си нанасят мръсни удари под кръста, което прави и разнопосочни посланията, които изпращат извън блока. За разлика от тях лидерите на Патриотичния фронт са сериозни мъже, които не биха създавали проблеми в бъдещото управление на страната“, убеден е проф. Димитров.