НСИ преброява българските студенти в чужбина

Според информацията те са над 16 хил.

Националният статистически институт започва анкета сред 30 хил. млади българи между 18 и 34 г., за да проучи образователната мобилност.

Целта в стратегия „Европа 2020“ е до 6 г. поне 20% от завършващите висше образование в ЕС да са имали период на обучение в друга страна.

В момента НСИ не разполага със свои данни колко българи учат в чужбина, като според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през 2012 г. над 16 хил. наши студенти са учили зад граница.

Най-предпочитана е Великобритания като през 2012 г. в университетите там е имало 7405 българи, съобщи Свилен Каталиев, шеф на отдел “Статистика на образованието и културата” в НСИ, докато в Германия те са били 7195.

Други популярни дестинации за обучение Австрия, Франция, Испания и Холандия. 1236 младежите са записали обучние в турски университетити, като почти толкова учат и в Дания.

Актуалните данни на НСИ ще станат ясни на 30 май 2015 г., когато ще бъдат обявени резултатите от първото у нас “Изследване на образователната мобилност”.

Стойностите трябва да бъдат валидирани и от Евростат. Анкетите ще обхванат само тези, които са учили в чужбина и са се върнали в България, но не и тези, които са останали.

Турските студенти са най-много от чужденците, които учат в България, показват пък данни на НСИ за последната академична година. В родните вузове са се обучавали 11 282 чужди граждани. От тях 35,5% са турците, следвани от гръцките с 22,3% и македонските - с 4,8 на сто. Имало и студенти дори от Великобритания и Близкия изток.

Половината от чужденците идват да учат у нас медицина, стоматология или фармация. Доста по-малко следват технически специалности, предава „24 часа“.