Повече от половината българи страдат от стрес на работното място

Най-стресовите професии са на лекарите, учителите и заетите в добивната промишленост

Над 50% от българите смятат, че са подложени на стрес на работното си място, като само 9 на сто от работодателите са създали условия на труд без стрес, става ясно след дискусия „Здравословни работни места“, предава БНР.

Според националното изследване за условията на труд, стресовите професии са тези на учителите, на лекарите и работещите в медико-социалната сфера и на заетите в добивната промишленост.

Според някои международни изследвания, третото място по стрес се полага на информационния сектор, посочи инж. Дияна Илиева.

Това се дължи най-вече на високия дял на заетите, засегнати от стрес, обща умора, тревога и безпокойство.

Държавното управление е на трето място по тревога, породена от работата, а лекарите имат проблеми със съня.

„Доказана е връзката между четири болести и стреса“, посочи д-р София Евстатиева от Медицинския университет в София.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-видният представител, артериалната хипертония или високото кръвно налягане, така наречената исхемична болест на сърцето, най-често с представителя си - инфаркт, а от съдовите разстройства – инсулт.

Втората система, която страда, е храносмилателната - с язва на стомаха и дванайсетопръстника.

Третата е метаболизмът, ендокринната система с най-видния представител - диабет и голямата връзка между психосоциалните фактори и стреса и мускулно-скелетните смущения.

Методите за справяне със стреса на работа са блогът на шефа, телефон на клюката, обученията и здравните консултации, предава „24 часа“.