Токът ще продължи да поскъпва, а потреблението му да намалява

Новините

20-10-2014, 15:33

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Не трябват нови базови мощности за електричество до 2025 г.

През следващото десетилетие страната ни няма да има нужда от строителството на нови базови електроенергийни мощности-прогнозира доц. Иван Иванов, който представи прогноза за развитието на енергийната система до 2025-а година. Според анализа цената на тока ще продължава да расте, а потреблението ще намалява, информира БНР.

Цената на електроенергията ще продължава да расте заради либерализацията на пазара и деленето на потребителите на индустриални и на домакинства, а също така и заради пренасочването на инвестициите към нови технологии за опазване на околната среда и ангажимента за намаляване на парниковите газове с 20 на сто до 2020-а година.
Брутното потребление се очаква да достигне около 40 тераватчаса, а износът няма да надхвърли 10,5 тераватчаса. Износът на електроенергия ще се ограничи и заради развитието на мощностите в съседните държави. На базата на това експерти смятат, че строителството на нови мощности не е необходимо поне до 2025-а година.

От друга страна, специалистите препоръчват разработването на нови газови находища до изграждането на новите газови връзки и увеличаването на постъплението на природен газ до домакинствата, което отчасти да компенсира потреблението на електрическата енергия, информира още БНР.