Проверяват 31 потенциално опасни язовира в Ямболско

Общинарите с предложение безстопанствените водоеми да бъдат премахнати

В Ямболска област има около 300 язовира, 31 от които са потенциално опасни и сегашното им състояние е обект на проверка от междуведомствена комисия, съобщиха от областната администрация, предаде БТА. Други четири язовира са държавна собственост и се стопанисват от "Напоителни системи".

Преди време представители на петте общини от областта предложиха язовирите, които не се стопанисват и са заплаха за населението, да бъдат премахнати. Интересът на концесионерите през последните години е спаднал и голяма част от водните обекти остават без контрол, а техническото им състояние бързо се влошава, посочват от общините.

От междуведомствената комисия информираха, че във всички язовири в Ямболско се поддържат ниски нива на водата. Опасност представляват някои каскадни водоеми, като този до елховското село Пчела, за чийто ремонт са необходими около 115 000 лева.

В началото на годината рискови участъци от коритото на река Тунджа бяха почистени от растителност и наноси и укрепени срещу наводнения. Предстои почистването на реката преди да стигне до Елхово.