Антоний Гълъбов: Волята на гласоподавателите е ГЕРБ да реализира политиката, за която е получила подкрепа

При втория кръг от преговори за съставяне на кабинет волята на избирателите ще надделее

Волята на избирателите ще надделее при вторият кръг от преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това заяви в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът и политически анализатор доц. Антоний Гълъбов. Според него няма да има значима промяна в политическите позиции, но ще се стигне до съставяне на правителство.

„Ако през миналата седмица инициативата беше на ГЕРБ за едни политически консултации, то през тази ще натежи мнението на избирателите, защото тези на ГЕРБ искат партията да управлява. Това означава, че волята на гласоподавателите е ГЕРБ при всички положения да формира правителство и то да доминира и да реализира политиката, за която е получило подкрепа. Същото обаче важи и за избирателите на Реформаторския блок“, коментира Гълъбов.

Той допълни, че не очаква съществена промяна в позицията на реформаторите по приоритетите за съдебна и административна реформа и за необходимостта от предприемане на действия за задълбочаване на интеграцията на България в НАТО и в Европейския съюз.
„Не очаквам да има промяна на политическите позиции“, обобщи социологът.

Той каза още, че договарянето на парламентарна подкрепа в рамките на консултациите между партиите е по-важна от структурното съставяне на правителството. Доц. Антоний Гълъбов отбеляза, че е трудно да се повярва, че бъдещото правителство ще изкара целия си мандат, тъй като доверието на хората е много ниско. Според него най-разумно е да се договори за едногодишно съществуване на кабинета.