Евродепутатът Ева Паунова разкритикува реториката на Дейвид Камерън

Подобно отношение е в разрез с основополагащите договори на ЕС, заяви тя

С антиимиграционната си реторика Дейвид Камерън не може да промени принципа за свободно движение на граждани в ЕС. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в предаването „The World This Weekend“ на BBC по повод имиграционната политика на Великобритания. В предаването тя участва заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбраният за председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

През изминалата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе „аварийни мерки”, с които да ограничи броя на имигрантите от страни-членки на ЕС. Tемата често намира място в предизборните речи на Камерън, а повод на последните му изказвания са частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента му Найджъл Фарадж и неговата анти-европейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни-членки на ЕС като България. Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрес с основополагащите договори на ЕС. „Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почуствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави-членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там“, допълни Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС. Неговото ограничаване би означавало промяна в редица документи, изискващи съгласието на останалите 27 страни членки на Съюза. „Подобна стъпка е малко вероятна, почти невъзможна“, каза Ева Паунова. Избраният за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също покрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да се придържат към правилата на Съюза, а в същото време да се възползват се от всички позитиви, които членството в него носи. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания имат принос от 1,02% от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.