ГЕРБ обсъжда резултатите от консултациите за съставяне на правителство

Ръководството на ГЕРБ, както и всички депутати, евродепутати и местни представители на партията се събират днес на закрито заседание, съобщава БНР. Лидерът Бойко Борисов ще ги информира за проведените миналата седмица разговори с останалите формации в 43-я парламент за съставяне на правителство. Още в началото на консултациите Борисов заяви, че на днешната среща ще търси мнението на актива на ГЕРБ за формирането на бъдещия кабинет.

След срещите със седемте партии, от ГЕРБ очакват вторият кръг преговори да бъде проведен с "Реформаторския блок" и "Патриотичния фронт".

Срещата с "Патриотичния фронт" даде добър резултат и остави много малки различия за изчистване с мандатоносителя. "Патриотичният фронт" е приел условията на ГЕРБ,  включително и по отношение кой да бъде премиер.

Въпреки резервите към рефоматорите, че няма единно говорене в коалицията, от ГЕРБ им дадоха втори шанс. ГЕРБ даде положителен сигнал към реформаторите, като отказа да продължи диалога с "България без цензура". Разговори с тях няма да има, защото ГЕРБ смятат, че партията на Бареков е сменила позицията си, след изборите, което не било коректно към избирателите.

Така ГЕРБ тушираха притесненията на един от членовете на коалицията ДСБ, че ГЕРБ търси подкрепата на Бареков и ДПС. А несъгласието на друг представител, за участие на Партиотите, остана без коментар и от двете страни. При преговорите ГЕРБ заявиха, че ДПС трябва да си почине от властта.

От БСП заявяват, че ще останат опозиция, но ще изчакат всички разговори, преди ръководството на партията да се произнесе окончателно.

С АБВ ГЕРБ допуснаха разговори, но на експертно ниво. Формацията на Първанов е голямата коалиция между двете най-големи партии по изборен резултат, и която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика и подкрепа на по-малките. Разговорите с "Атака" не се състояха.