Швеция на лов за руска подводница

Военните засекли сигнал за бедствие по аварийна честота на руски език

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг в Балтийско море до невиждани от студената война мащаби, за да претърси териториалните си води за „чуждестранна подводна активност“, съобщи Ройтерс, цитиран от "Преса". Военнослужещи от всички родове войски са мобилизирани в издирването на предполагаема бедстваща руска подводница, в периметър 50 км около бреговете на шведската столица. Вероятно става дума за съд, който се намирал незаконно в териториалните води на Швеция.

Военната операция е провокирана от засечена сигнал за бедствие, предаден на руски език по аварийна честота, съобщава местният вестник „Свенска дагбладет“ като се позовава на източници от шведската армия. Според изданието след излъченото предаване е регистрирана и комуникация между точка в района на Стокхолмския архипелаг и руския анклав Калининград, където е разположено командването на Балтийския флот на Русия. От военното командване в Москва отрекоха техен плавателен съд да е замесен по какъвто и да било начин в операция в шведски води.

„Няма извънредни ситуации или инциденти, в които да участват руски кораби“, подчертаха от министерството на отбраната.

Въпреки това до късно снощи операцията продължи на пълни обороти, а мистерията беше задълбочена от категоричния отказ на властите в Стокхолм да обяснят причините за безпрецедентния й мащаб. Над 300 военнослужещи от сухопътните войски на Швеция, кораби и хеликоптери участват в издирването, включително фрегатата „Визби“, специално оборудвана за борба с подводници.

Претърсването на водите в района на Стокхолмския архипелаг е вторият сериозен сигнал за възможно руско нахлуване на територията на Швеция от края на студената война насам. Преди месец Стокхолм привика руския посланик в страната, за да му връчи официален протест, след като два руски бойни самолета бяха засечени в шведското въздушно пространство. Въоръжените сили на държавите от Скандинавия и Прибалтика са в повишена готовност от месеци в резултат на руската анексия на Кримския полуостров през март.

При подобен инцидент през октомври 1981 г. бедстваща съветска подводница с ядрено оръжие на борда е открита в непосредствена близост до най-голямата шведска военноморска база Карлскрона. Напрежението продължава 11 дни, докато Стокхолм се съгласи да изтегли на буксир плавателния съд до международни води и да го предаде на съветска армада.