Вестниците в понеделник, 20 октомври

Най-доброто от печата

20-10-2014, 07:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Главният прокурор Сотир Цацаров призова: Иван Искров да предостави публично доклада за КТБ


"24 Часа"
"Може би не сме действали елегантно, но действахме ефективно - с претърсвания, разпити, изземвания на документи. Прокуратурата не моли, а изисква". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред бТВ  по повод действията на прокуратурата около Корпоративна търговска банка (КТБ).
Той посъветва да се изчака да стане готов докладът на одиторите на БНБ за състоянието на КТБ. Иван Искров да направи доклада публично достояние, призова Цацаров. Самият той не знаел какво пише в него. "За да не оставим убеждението, че някой е действал в интерес на някого, а друг крие нещо - нека това, което пише в доклада, бъде представено публично. Тогава ще стане ясно дали сме действали ефективно", коментира Цацаров.


Цветан Василев в Белград пред Сашо Диков: Моето мнение за КТБ никой не го иска
"24 Часа"
Моето мнение (б.р. за оздравяването на КТБ) сякаш никой не го иска. Бях очернен от вашето съсловие. Но съм направил всичко възможно консорциум да направи специална оферта. Тя е направена, но БНБ мълчи. Ще говорим когато му дойде времето, заяви ексклузивно банкерът Цветан Василев пред Сашо Диков в сръбската столица Белград. Той се появи пред камерите в променен вид - без мустаците си. И не пожела да каже нищо повече през Нова тв.
Диков го атакува на излизане от полицейския участък в Белград, където банкерът се разписва, но не получи повече отговори на настойчивите си въпроси.


И АБВ минава на втори кръг консултации
"24 Часа"
И АБВ на Георги Първанов ще участва във втория кръг преговори на ГЕРБ за съставяне на правителство, стана ясно след четиричасова среща между екипите на двете партии. С нея завърши първият кръг от преговори, които ГЕРБ организира с останалите 7 парламентарни сили.
На вчерашните разговори изненадващо се появи лидерът на АБВ Георги Първанов вместо първоначално определения Ивайло Калфин. “Не бях предвиден в състава на преговорния екип, но се включих, защото държах на дълбочината на разговора и постигането на решения”, обясни самият Първанов. С него бяха Румен Петков и Кирил Цочев, а от името на ГЕРБ - отново Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.
ГЕРБ и АБВ имат общо разбиране по основните политически параметри на бъдещо управление, обясни след срещата Румяна Бъчварова. Различията им пък можело да бъдат обсъдени на експертно ниво и евентуално изгладени.


Студенти на протест срещу полицейската гавра с Борислава
"Труд"
300 студенти и преподаватели от Югозападния университет в Благоевград събират подписи в подкрепа на 20-годишната Борислава Латинова, която бе съблечена от полицаи насред София. Във вторник колеги на момичето, което учи специалност "Международни отношения", се готвят да излязат на протест срещу полицейската гавра пред столичното 4-то РПУ. В защита на Борислава са се обявили и много духовници, колеги на баща й, който е шеф на Свещеническия синдикат към КТ "Подкрепа".


Инцидент с асансьор пак взе жертва в София
"Труд"
53-годишен мъж почина в събота вечерта, след като се опитал да излезе от заседнал асансьор в блок в софийския квартал "Гео Милев" и паднал в шахтата. Съоръжението е било проверено само ден по-рано и експерти и живеещи в сградата определят случилото се като нещастен случай. В неделя криминалисти извършиха повторен оглед на съоръжението.
Драмата се случила около 22,30 часа. Асансьорът, в който пътуват двама мъже и една жена, засяда между третия и четвъртия етаж. По своя инициатива единият от тримата решава да предприеме действия, за да извади хората от асансьора, но в момента, в който отваря вратата и прави опит да скочи на площадката, пада в шахтата.


Цацаров: "Къде е държавата?"
"Стандарт"
Къде е държавата и защо българите плащат с живота си за липсата й? Това попита в ефир главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните трагедии. "Каква е тази държава, която не си знае язовирите? Каква е тази държава, в която няма нормален контрол върху взривните вещества? Каква е тази държава, в която психичноболни притежават огнестрелни оръжия?", попита Цацаров в емоционално интервю пред Би Ти Ви. Той отхвърли обвиненията на политиците към него и заяви, че е еднакво неудобен за всички.
Гуверньорът на Българска народна банка Иван Искров да не крие окончателния доклад на одиторите за състоянието на Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ "Виктория". Очаква се документът да бъде представен пред обществото през тази седмица - до сряда. Според него така няма да остане съмнение, че "едните са действали в интерес на някого, а другите крият нещо". "Като бъде представен публично, може би ще стане ясно кой е кривият и кой - правият, и дали сме действали по типичен начин или сме обслужили нечии интереси", добави Цацаров. Той категорично отрече обвиненията, че с действията си държавното обвинение е предизвикало кризата в КТБ. "Много беше удобно в началото да се каже "Прокуратурата удари банката". Извършените претърсвания не бяха в помещения на банката. Не аз съм избирал свързани фирми и кредитополучатели да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление - 13, някои от които само с пощенска кутия", категоричен бе той. Цацаров обясни, че прокуратурата може би не е действала елегантно, но е действала ефективно.
Копирано от standartnews.com


Втори тур преговори на експертно ниво
"Монитор"
Втори тур на преговори, този път на експертно ниво, ще проведе ГЕРБ през тази седмица с част от останалите формации, попаднали в 43-тото НС. Това стана ясно вчера, след като дамското трио на Бойко Борисов приключи консултациите и с последната от парламентарно представените сили - АБВ.„След като обсъдим резултатите от приключилите консултации, ще вземем съответното решение вероятно за продължаване по различни секторни политики с привличането и на допълнителни експерти", каза Цецка Цачева. Идеята на ГЕРБ е да постигне сближаване на определени позиции с ПФ, РБ, АБВ и евентуално БСП. Темата ще бъде обсъдена днес в НДК, където Борисов събира партийното ръководство, своите депутати, представители в ЕП, кметове и общинари, както и ръководителите на местни структури. „На срещата в НДК ще решим дали да поканим БСП на консултациите на експертно ниво", уточни Румяна Бъчварова. По думите й те са дали възможност на Столетницата да реши докъде може да има сближаване на позициите.


Ръководството ББЦ Пловдив подаде оставка заради Анна Баракова
"Дума"
Ръководството на "България без цензура" в Пловдив подава оставка заради скандала с 13-та в листата учителка Анна Баракова. Това съобщи местната организация в отворено писмо. Бюлетината ББЦ на изборите на 5 октомври бе същият номер.
"Поемаме отговорност за нейната номинация и избор пред обществото и избирателите на Пловдив, като подаваме оставка от ръководните длъжности, които заемаме в ПП "България без цензура", пише в писмото. Ръководството на организацията в Пловдив се извинява на лидера на партията за неудачния си избор, разграничава се от действията на учителката и изразява съжаление, че изпраща в парламента "изключително неподходящ човек".
Анна Баракова бе избрана за народен представител с преференциалния вот на пловдивчани и влезе в парламента, след като водачът на листата Николай Бареков реши да остане евродепутат. Пред медиите Баракова се оплака, че върху нея бил оказан натиск и заплахи да се откаже от депутатското място.


"Дельо хайдутин" напредва към две нови съзвездия
"Новинар"
Апаратите ще изпращат сигнал към Земята до 2025 година
Българската песен "Излел е Дельо хайдутин", която е на борда на космическите апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2", уверено шества из космоса и е на път да покори две нови съзвездия. Това съобщи ексклузивно за "Новинар" д-р инж. Светослав Забунов от Института за космически изследвания и технологии към БАН.
Той добави, че първият кораб се насочва към съзвездието "Змиеносец" и след около 300 години ще достигне облака на Оорт, през който ще пътува в следващите 30 000 години. Траекторията на втория апарат е към съзвездието "Телескоп". Изчисленията показват, че ще мине съвсем близо до звездата Росс 248 след около 40 000 години, а след 296 000 години ще достигне и Сириус.