8-годишно момче от Косово било 4 месеца с "Ислямска държава"

Бащата се присъединил към джихадистите и взел сина си насила с него

8-годишно момче от Косово е било върнато при майка си, след като баща му джихадист го отвел насила в Сирия.

Майката на 8-годишния Ерион разказва, чe ужасът започнал през юни, когато бившият й съпруг взел сина им, за да го заведе на почивка.

„Нямах представа къде отиват. Мислех, че ще прекарат няколко дни в Ругова. На 7-ми юни ги изпратих… помахах на сина си, сякаш ще го видя след няколко дни. 3 дни по-късно получих съобщение, в което мъжът ми ми каза, че са в Сирия и няма да може да ми пише скоро, защото няма телефон“, разказва майката Пранвера Абази.

Оказало се, че бащата на детето се присъединил към джихадистката групировка „Ислямска държава“. Майката на детето призовала своя бивш съпруг да върне Ерион в Косово.

Операцията по завръщането му се провела в пълна тайна, като тайните служби съобщили на майката, че синът й ще се върне, без да посочват кога. Тя не получила никаква информация следващите 4 месеца.

„Получих ново обаждане, в което ми казаха, че след час синът ми ще е в Прищина. Нямам думи да опиша какво почувствах в този момент“, разказва Абази.

Не е ясно какво се е случило по време на престоя на Ерион в Сирия, местонахождението на бащата също не е известно.

Щастливата майка казва, че ще направи всичко възможно да сбъдне мечтите на сина си.

„Не искам да го разпитвам. Искам да забрави случилото се и да се върне към нормален начин на живот“, казва още тя.

Над 90% от населението на Косово са етнически албанци, изповядващи ислям. Радикалните идеи, проповядвани от джихадистите доскоро не са били популярни в страната, но в последните няколко месеца това се променя. По данни на ЦРУ, стотици мъже от Балканите са се присъединили към "Ислямска държава", предава БНТ.