Рекордно високи цени на плодовете и зеленчуците заради летните дъждове

Очаква се да останат високи през целия зимен сезон

Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците в края на есента отчитат стоковите борси. Пазарите са залети с вносна продукция от Полша и Македония, предаде Нова телевизия.
Необичайното поскъпване се дължи на проливните дъждове. Реколтата на български зеленчуци и плодове тази година е три пъти по-малка в сравнение с миналата година. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите в следствие на прекомерната влага. Затова и в момента по борсите и пазарите у нас българската стока е кът. И още нещо необичайно, което в момента се наблюдава - полски и македонски домати и краставици изместиха евтиния внос от Турция.

Цените на зарзавата се задържат високи и в сезона на туршиите. В момента най-масовите зеленчуци – доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лева за килограм на едро. С цял лев са поскъпнали българските чушки. Килограмът им е два лева.  Производителите обясняват, че това се дължи на непредвидените разходи. За 50 стотинки се е търгувало зелето миналата година, сега в Пазарджишко струва 80 стотинки. Чувствително е покачването на цената на карфиола и патладжаните, които са лев и 60.
Българско грозде тази година почти няма на сергиите. Николай Стоянов отглежда 25 декара масиви в Брестовица. Добивите са ниски. Затова и цената на родното грозде е висока.

В момента българският пазар масово е залят от полски и македонски домати. Те изместиха турските с по-добрия си вкус и външен вид, но са само с 50 стотинки по-евтини от родните. За потребителите затварянето на буркани вече е скъпо удоволствие.
Македонски и италиански са и ябълките, които в момента ядем, на цени двойно по-високи от българските.

Прогнозата и на производителите, и на търговците е, че сегашните цени на плодовете и зеленчуците ще се запазят непроменени и през зимния сезон.