Българин срещу "Ислямска държава" в Ирак: Наемници са, пропукват се

Според Борислав, обаче, иракската армия изпитва ужас от екстремистите

35-годишният Борислав Раянов, който е един осемте българи, наети от охранителни фирми в Ирак сподели пред бТВ, че иракската армия изпитва ужас от джихадистите от „Ислямска държава“, които обаче се пропукват, „когато се изправят срещу подготвени хора“.

Професията на Раянов го е поставила няколко месеца лице в лице с екстремистите.

Работата му в горещата зона е да пази територии и персони на големи инвеститорски компании, което го изправило и срещу „Ислямска държава“.

Рейнджърът предпочита да не отговаря дали е стрелял по джихадистите, но признава, че те са стреляли по него и добавя, че те са много по-мотивирани от армията на Ирак.

„Това дали има българи сред тях не мога да го твърдя, защото не сме попадали на такива, но съм убеден, че те са наемници всичките“, коментира Борислав.

Той е в охранителния бизнес от 12 години, но споделя, че след месеците прекарани в Ирак, въпросът дали ще се върне е труден, както първия път, когато го направил.

„Заплащането е бонус, но тази работа е за хора, за които, как да кажа, това им е в кръвта. Може би ми беше трудно да взема решението, защото имам семейство тук“, разказва още той.