Русия забранява вноса на говежди субпродукти от ЕС

Решението е било взето след преговори между представител на ЕК и главния ветеринарен инспектор на Русия

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол забранява вноса на говежди субпродукти от Европейския съюз от 21 октомври, предава ТАСС, позовавайки се на началника на службата Сергей Данкверт.

„От 21 октомври въвеждаме ограничения за внос в страната на говежди субпродукти, обрезки и друга продукция, която не попада под въведената през август забрана”, каза Данкверт.

Той добави, че през последните два месеца са били регистрирани 17 случая на открити вредни вещества и антибиотици в говежди субпродукти, внесени от шест държави от ЕС.

„Ние не получихме ясни отговори и обяснения на нашите запитвания, във връзка с откритите вредни вещества във внесените стоки”, подчерта Данкверт.

Решението е било взето след преговори в Литва между представителя на Европейската комисия Бернар ван Готем и главния ветеринарен инспектор на Русия Евгений Непоклонов.

Говеждите субпродукти не попаднаха под ограниченията на ответните мерки на руското правителство срещу икономическите санкции на Евросъюза и редица други държави.