Европейският съюз трябва да остане на чело на борбата с трафика на хора

Общество

18-10-2014, 13:47

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Габриел посрещна българи в Европарламента

Мария Габриел и Мирия Василиаду: Европейският ден за борба с трафика на хора потвърждава ангажимента на ЕС по въпроса

Европейският съюз трябва да остане на чело на борбата с трафика на хора, а всички ние трябва да продължим да увеличаваме усилията си за справяне с този бич за днешното общество. Това заявяват в съвместно изявление по случай Осмият европейски ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, заместник-председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Мария Габриел и координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел подчертава, че последните години ЕС увеличи значително усилията си за борба с трафика на хора. „Днес е точният момент за повишаване на обществената информираност за „търговията с роби“ в днешно време и за деклариране на нашия дългосрочен ангажимент и волята на ЕС за борба с това престъпление. Защото според Евростат, броят на регистрираните жертви на трафика на хора в ЕС все още възлиза на 30 146 за периода 2010-2012 г. и това е само върхът на айсберга! Ето защо приемането на Директивата за превенция и борба с трафика на хора и закрила на жертвите беше изключително важна крачка напред от страна на ЕС. Тя въведе по-строги наказания за трафикантите и гаранции за по-добра защита и подкрепа на жертвите. Освен това,  Европейската стратегия за премахване на трафика на хора 2012-2016 г. въведе всеобхватен подход, фокусиран върху превенцията, закрилата, наказателното преследване и партньорството. Но нашите общи усилия не трябва да намаляват с времето“, коментира още Мария Габриел от ГЕРБ. Според зам.-председателя на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка, е време за извършването на средносрочния преглед на Стратегията на ЕС за 2012-2016 г. и оценка на напредъка, за да сме уверени, че ЕС ще остане начело на тази борба, подпомагайки усилията на страните-членки. „Сътрудничеството между ЕС и страните-членки остава задължително условие за предотвратяването на този бич за нашето общество, за справяне с икономическите и миграционни измерения на трафика на хора, както и за справяне с новите предизвикателства, като политическата нестабилност на трети страни или използването на Интернет, които предоставят на престъпните групи допълнителни възможности за експлоатация“, подчертава българският евродепутат.

Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, Мария Габриел заявява, че трафикът на хора представлява както престъпление, така и сериозно нарушение на човешките права. „Въпреки че засяга всички, повечето от жертвите са жени и момичета, а 16% са деца. Освен че трафикът на хора лишава жертвите от тяхната самостоятелност, той заплашва и цялостта на обществото и сигурността в европейското пространство на свобода, правосъдие и сигурност. Затова трябва да сме уверени, че поставяме закрилата, зачитането и насърчаването на спазването на човешките права във фокуса на нашите усилия. Европа не може да си позволи да гледа встрани, когато човешки същества биват обявявани за продажба на собствената й територия. На този ден трябва да имаме една единствена цел: да изкореним тази търговия на роби“, категорична е Мария Габриел от ГЕРБ.

„Подкрепям казаното от почитаемия член на Европарламента Мария Габриел, че трябва да продължим да увеличаваме усилията си за справяне с трафика на хора“, заявява и координаторът на ЕС за борба с трафика на хора, назначен от Европейската комисия да координира всички аспекти на политиката на ЕС за борба с трафика Мирия Василиаду. Тя припомня, че трафикът на хора е единственото престъпление, което изрично е забранено в Хартата за основните права на ЕС. „Апелирам към страните-членки да информират за пълното транспониране на директивата на ЕС, за цялостно приложение на директивата и за насърчаване на спазването в пълна степен на правата на жертвите. Трафикът на хора съществува заради огромните печалби, които генерира за трафикантите и други участници, както и защото има търсене на услугите, за които са използвани жертвите. Затова трябва да гарантираме, че жертвите ще останат в центъра на нашите политики и че нашето поведение, начин на живот и потребление не създават търсене, което да поощрява каквито и да е форми на експлоатация“, заявява още Василиаду. Координаторът на ЕС подчертава, че трябва да следваме парите; трябва да се справим с това търсене; и трябва да работим заедно, защото няма никакво време за губене, докато има хора, които страдат.