Масови проверки в началото на новия отоплителен сезон

Животът

18-10-2014, 14:01

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бедствия, пожари и трусове в центъра на Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Изгоряха две коли в Хисаря

Общо 163 пожара са възникнали в областта през изминалия период

С настъпването на отоплителния период нараства опасността от възникване на пожари, поради масовата употреба на отоплителни уреди. 

През изминалия период в Пловдивска област са възникнали общо 163 пожара, от които 42 пожара с преки материални загуби с причини, характерни за отоплителния сезон, съобщават от регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив.  За сравнение през миналия отчетен период пожарите, свързани с ЕЗС, са били 136 бр., от които 37 с преки материални загуби. Най-много от тях 21 броя са причинени от неправилно ползване на отоплителни уреди, 12 са от строителна неизправност в комини, 3 бр. от самозапалване, 2 бр. – от небрежност при боравене с открит огън и др. Преобладаващи са пожарите в жилищни сгради.

И през настъпващия отоплителен сезон ще бъдат използвани различни видове отоплителни уреди, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасното им ползване. При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че неизползваните дълго време комини може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки. Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации. При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта газопълначни. Възможни са неправилно устройване на локалните отоплителни уреди и използване на нестандартни или неизправни такива, което увеличава опасността от възникване на пожари.

В тази връзка органите на пожарна безопасност и защита на населението извършват тематични проверки в обектите, като се акцентира на тези за масово пребиваване на хора, учебни, детски и здравни заведения, търговски обекти и други подобни. Особено внимание се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли, условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене, състоянието на пътищата, водоизточниците, уредите за първоначално пожарогасене и други.

Съвместно с общинските администрации се извършва превантивна дейност в социалните домове и жилища за осигуряване своевременна защита от пожари на самотноживеещи, трудноподвижни и лежащоболни граждани.

За констатирани нарушения органите за пожарна безопасност и защита на населението ще налагат санкции от 100 до 2000 лева на виновните длъжностни лица и ще спират от експлоатация неизправни и нестандартни отоплителни и нагревателни уреди и ел. инсталации.