Трайчо Трайков: Аз съм за изглаждане на отношенията, Красен Кралев: Вратите на ГЕРБ са отворени

Политика

18-10-2014, 12:08

Снимка:

novatv.bg

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Тактика на РБ е да искаш невъзможното, за да получиш максималното. Но когато искаш невъзможното, понякога остават съмнения за адекватността ти

"7 часа разлика смразиха ГЕРБ и Реформаторите" - това бе една от темите в днешното предаване "На светло" с Люба Кулезич по Нова телевизия.

По темата водещата разговаря с Красен Кралев - депутат от ГЕРБ и медиен експерт, и Трайчо Трайков - депутат от Реформаторския блок и бивш икономически министър в предишното управление на ГЕРБ. И двамата бяха изключително предпазливи в оценките и коментарите си, по-скоро добронамерени.

Разговорът започна с въпрос на водещата провокация ли е било присъствието на Трайчо Трайков в преговорите за кабинет.

"Мой ангажимент бе да представя тезите, които блокът развива и да ги защитя. Направихте анонс за 7 часа разлика - хубав израз, чувам го доста в последните дни. Според мен по-точно би било, макар и не толкова важно, 6 часа и 45 минути прилика и 15 минути разлика", отговори Трайков и допълни:
"На пресконференцията тези 15 минути изглеждаха повече, но пресконференцията и самите разговори бяха два различни жанра. С колегите от ГЕРБ се разбрахме, че няма да се дава гласност на стенограмите до приключването на всички преговори, което според мен е коректно. Аз няма да влизам в детайли. Когато стенограмата бъде публикувана след края на преговорите ще се види много добре какъв е бил духът на разговорите. Според мен те бяха изключително конструктивни и полезни."

Според Красен Кралев успехът на едни преговори зависи изключително много от екипа на преговарящите и всяка политическа сила сама избира в какъв формат да бъде предствалявана. "Ръководството на ГЕРБ изпрати три изключително консенсусни, брилянтни и подготвени дами, които са приети от всички партии. В случая знаем, че отношенията на г-н Трайков с ГЕРБ са доста комплицирани, имат предистория. Така че, би могло се приеме като опит за провокация. Макар да нямам нищо лично към г-н Трайков, би могло да има и такъв прочит", заяви Кралев.

На въпрос на водещата относно кулоарен слух, че Красен Кралев списва страницата на Борисов във Фейсбук, той отговори: "Разбира се, че не съм аз. Това е лична страница и г-н Борисов си я пише сам" и допълни: "Аз си върша много добре работата, но в ГЕРБ не съм в качеството си на пиар експерт. Приех поканата им да участвам през гражданската квота в листите на ГЕРБ именно защото вярвам на г-н Борисов, знам каква отговорност поемам и колко много неща трябва да свършим през предстоящия мандат. Знам, че ще бъда полезен там. ГЕРБ имат пиар-специалисти, имат пиар-екип, които се справят също чудесно. Така, че не искам да бъркаме двете неща."

По повод лидерските и идейни различия в Реформаторския блок, Кралев коментира:

"Във Фейсбук сме свидетели на много интересни коментари между лидерите на Реформаторите. За съжаление Радан Кънев не е разбрал, че кампанията приключи и трябва да седне на масата на преговорите. Нас ни притеснява фактът, че лидерите на Реформаторския блок имат различно мнение и защитават публично различни позиции. Например г-н Кънев поставя изискване за 2-годишен мандат на предстоящия кабинет, докато г-жа Кунева казва, че това е противоконституционно и говори за 4-годишен мандат. Това е смущаващо."

Трайков отговори: "Защо Радан Кънев да седне на масата, когато там не е Бойко Борисов. Той е лидер на ДСБ, както и Бойко е лидер на ГЕРБ. А за разногласията - винаги има разногласия" и допълни "Говорите непрекъснато за някакви различия, какви са тези различия. Къде ги видяхте, като не бяхте на на преговорите"

 

"Ние оставаме с впечатление, че лидерите на РБ общуват помежду си чрез фейсбук и използват преговорите с ГЕРБ за да решат вътрешнокоалиционните си проблеми. Вижте например Ирина Репуц от християндемократите какво пише. Никой не е искал мнението им преди преговорите", отговори Кралев.

"Проблемите трябва да бъдат ясни, както са ясни програмите". Различното говорене от Реформаторския блок, може да е част от тактиката „да поставиш на масата на преговорите невъзможното, за да получиш максималното”, но е ясно, че са част от проблема, а не от решението му", категоричен бе той.

"Ние сме абсолютно последователни и ясни в приказките и поведението си. Мисля, че това, което се случи вчера на преговорите с ББЦ, разчупи всички приказки и схеми за наличието на някакво задкулисно договаряне.
ГЕРБ знае каква отговорност носи. Знае, че България има нужда от компетентно и силно правителство. От самото начало на преговорите г-н Борисов декларира, че най-голяма близост до платформата на ГЕРБ имат платформите на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Естествено е да се появяват съмнения за легитимността на част от представителството в РБ, защото имат много сложна юридическа конструкция. В началото са 5 партии, сега са 7, говорят за 4. Разбираме, че БНД, които депута и Християндемократическата партия не са равнопоставени вътре в самата коалиция, а това са сериозни неща. Когато реформаторите вътрешно си изяснят и подредят цялата тази конструкция, тогава съвсем нормално и ефективно може да се премине към конкретика в преговорите."

От какво трябва да се освободи РБ, попита водещата.
"Първо, да не търси двугодишен мандат", отговори Кралев. "Второ, да не правим коалиция "анти", а да направим коалиция "ЗА". Да се обединим около най-важните за обществото неща и най-спешните проблеми, които чакат решение".
Но когато "анти" е мафия, "анти" е корупция, когато "анти" е моделът "КОЙ", контрира водещата?
"Това е част от програмата", отговори Кралев. "Всички сме за разрушаване на мафията. Няма никакво разминаване по тази тема в позициите на ГЕРБ и на реформаторите. Вратите на ГЕРБ е отворени."

"Впечатлението за обединение "анти" от страна на РБ идва от това, че ние в политическата рамка изброихме кои политически сили са неприемливи за нас. Тези, които подкрепяха предишното правителство", категоричен е Трайков.

Гостите бяха категорични, че има 90% сходство в програмите, дори и за съдебната реформа и борбата срещу мафията. "Аз съм привърженик на това, малкото различия между ГЕРБ и реформаторския блок да бъдат изгладени, за да има дясно-центриско управление в България", заключи Трайков.