Созопол и Корфу в приятелска борба за туристи

Туризъм

18-10-2014, 10:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол със завишени премии за Черно море

Дестинациите ще работят по съвместен проект за високо качество на услугите

Двудневно посещение на представители на община Созопол и местни предприемачи и хотелиери в град Корфу се проведе в рамките на проект „ Без граници за добрия мениджър“. Това е второ посещение на представители на Созопол в гръцкия курорт по проекта, което имаше за цел да бъдат обменени добри практики между представителите на двата туристически града, както и запознаване със стратегии и споделяне на опит за включване в туристическия бранш на хора от различни уязвими социални групи. По време на дискусиите бе отделено и време за обсъждане на ситуацията в туризма по време на криза.
Първата работна среща на представителите на Созопол и Корфу започна с лекция на доц. д-р Соня Милева,преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и в Стопански факултет на тема „ Добри практики и възможности в подкрепа на общините Созопол и Корфу за развитие на предприемачеството и насърчаване на заетостта в туризма в т.ч. сред уязвими групи (жени, младежи, роми). По време на дискусията участниците в обучителния семинар споделиха опит , добри практики и проблеми по отношение включването на уязвимите групи в туристическата сфера и подкрепа за тяхното участие в малки бизнес начинания. Независимо от спецификите на уязвимите групи в двата града, участниците се обединиха около модела на подпомагане на тези хора ,като обсъдиха възможностите за адаптация, мотивация, обучение, подпомагане и активизиране на включването им в местната икономика.
Лектор от гръцка страна бе Спиридон Василиадис, собственик на туристическа агенция. Неговата лекция бе на тема „Заетост, социално включване, знания и умения; изследване върху развитието на местни стратегии”. Той подчерта необходимостта мотивацията за включване на трайно безработни хора, необразовани и с дълбоки социални проблеми да бъде подкрепена с повишаване на техните знания и умения, преквалификацията им, както и етапност по време на този процес. Препоръчително в този процес е социалното включване на хората от различните уязвими хора да бъде обект на специални стратегии, които да набележат мерките, целите и задачите в дългосрочен план. Така също е важно във всяка една стратегия, която разработва общината да се отделя място и за тези групи.

Работната среща продължи с анализ на добрите туристически практики в Созопол.

Особен интерес за представителите на община Созопол предизвика лекцията на Василиос Лаоподис, председател на неправителствената организация Culture Polis. Той засегна темата за проблемите на местното предприемачество по време на криза и изложи възможностите за печеливша комбинация от земеделие, културно наследство и туризъм.
Сред основните въпроси, които бяха разгледани и дискутирани бяха възможностите за маркетинг, привличане на туристи, преодоляване на сезонността и повишаване качеството на туристическия продукт.
Работната среща продължи с лекциите на Спиридон Василиадис и Василиос Лаоподис.
Обобощени бяха основните положения и стратегии при прилагане на подходите за социалното включване на представители на различни социални групи в икономическия живот на общините, както и възможностите това да подобри и разнообрази бизнес средата.
Всеки един от представителите на туристическия бизнес в Созопол сподели своя опит и изложи реалните проблеми.В основата на заключителната дискусия бяха добрите туристически практики в Созопол.
Проектът „Без граници за добрия мениджър“ стартира на 1 септември 2013 година. Той е финансиран с договор BG051РО001-7.0.07-0187-С0001 между община Созопол и Министерството на труда и социалната политика, чрез Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти". Проектът се изпълнява в партньорство с „Форум: Европа на Културите Адриатически – Йонийски район”, Гърция и Общинско дружество Корфу – местна агенция, Гърция по приоритетна ос 7 „Транснационално и междурегионално сътрудничество”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-7.0.07 Без граници – Компонент 1 – Фаза 2 на ОП РЧР.



Проектът е на стойност 292 109,50 лева и с продължителност 18 месеца. Предвидените дейности се реализират на територията на Община Созопол, България и остров Корфу, Гърция.