Путин и Порошенко договориха газови доставки през зимата

Не успяха обаче да се разберат за следващите стъпки за решаване на конфликта в Източна Украйна

Газовата криза през зимата може да бъде избегната. Президентите на Русия и Украйна обявиха напредък в преговорите за доставките на синьо гориво. След две срещи в Милано двамата обаче не успяха да се разберат за следващите стъпки за решаване на конфликта в Източна Украйна.

Новината, че е постигнато принципно споразумение за доставките на газ беше съобщена без да се дават повече детайли.

„Договорихме се с нашите украински партньори газовите доставки да бъдат подновени поне през зимния период. Преговаряхме по всички параметри на сделката”, заяви Владимир Путин.

Русия спря доставките за Украйна през лятото заради неизплатени суми. По-голямата част от газа за Европа минава през Украйна и проблем с доставките би засегнал редица страни, най-вече в Източна Европа. Не се оправда обаче надеждата, че Путин и Порошенко ще се разберат и за следващи стъпки за деескалацията на напрежението в Източна Украйна.

"За съжаление, това за което се договорихме днес е същото, което договорихме в Минск на 5-ти и на 19-ти септември. Основният проблем е прилагането на договорените мерки", каза от своя страна Порошенко.

Въпреки споразумението за спиране на огъня, сблъсъците в Донецка област продължават. Киев, Москва и Запада се опитват да въведат режим за контрол на руско-украинската граница. Той трябва да се осъществява от европейски наблюдатели чрез наземни екипи и безпилотни летателни апарати.