Социални помощи срещу бележка за отложена имунизация

Животът

18-10-2014, 08:33

Снимка:

Дарик

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Социални помощи на бедните и майчински ще се изплащат и срещу бележки за отложена имунизация на детето, ако то е родено след 1 юли, тъй като все още няма шествалентна ваксина за тези бебета. Това съобщи служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков  по време на Осмата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Бележките ще се издават от личния лекар или педиатър, като в тях трябва да се удостовери, че инжекцията не е направена заради липсата на ваксина, уточни той. Министър Христосков е разговарял със здравния си колега д-р Мирослав Ненков, който му е обещал да изпрати писма до всички регионални центрове по здравеопазването за тази възможност, пише "Монитор"
Проблемът с шествалентните ваксини възникна по вина на фирмата производител, която не успя да ги достави разфасовани в индивидуални инжекции, като предложи вариант да са в ампули. В позитивния лекарствен списък обаче и документацията от търга е залегнала инжекционната форма, което не позволява на Министерството на здравеопазването да плати за нещо, което не е 1:1 идентично с това, което е описано в документите.
Преди броени дни служебният кабинет гласува решение, с което разрешава на здравния министър да обяви нов търг за шествалентни ваксини.
Държавна политика е не само да купиш хубави ваксини, но и те да бъдат сложени на хората, иначе няма никакъв ефект. Така коментира проблемите на имунопрофилактиката проф. Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.  Д-р Нигяр Джафер, бивш депутат и председател на последното Народно събрание, съобщи, че здравните медиатори, които убеждават хората от малцинствата и рисковите групи в полза на ваксинациите, ще станат от 150 на 180 догодина. Тя припомни, че те са вписани като професия в националния класификатор на професиите и длъжностите.