Български медици тренират как да лекуват пациенти с ебола

Вирусът не е изненада, тъй като подобни трески от години се срещали у нас

Медицински екип у нас провежда тренировки за работа с пациенти с ебола. Това съобщи началникът на Центъра по военна епидемиология и хигиена към Военномедицинската академия (ВМА) в столицата д-р Андрей Галев, цитиран от Дарик. Извършва се и подготовка по внасянето на защитни костюми за медицинския персонал.

Вирусът ебола не е изненада за родните медици, тъй като подобни хеморагични трески от години се срещали у нас, изрично подчерта специалистът. Той допълни, че въпреки че заболяването е подобно на много от хеморагичните трески, то си има и своите особености и не бива да бъде подценявано.

По думите на д-р Галев, Кримската хеморагична треска, която е подобна, е нещо, което от години се случва в Южна България. Той посочи, че има и разлики.

„Вирусът ебола е жизнеспособен в тялото на починал човек поне седмица след смъртта му, така че това е сериозно предизвикателство като инфекция, но в крайна сметка не е нещо, което е необичайно", обясни специалистът. Той е категоричен, че здравната система в Европа би трябвало да може да потуши едно такова заболяване и да не се стигне до епидемия.

Персоналът в Инфекциозното отделение на лечебния комплекс вече се тренира за работа със защитно облекло. Тренировката включва обличане и работата с екипите, каза д-р Галев. Той посочи, че при един от описаните случаи на заразяване с ебола медицински работник, след като свалил защитното облекло, бил изпотен, посегнал и избърсал очите си и това е било достатъчно, за да се зарази.