Модернизират пожарните служби в 86 градски зони

Подновяват оборудването, за да намалят щетите от пожари

Европейската комисия одобри проекта за модернизация на противопожарните служби в 86-те градски зони чрез доставка на пожарни коли и противопожарно оборудване, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Противопожарните служби ще се сдобият с нови коли и оборудване по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Проектът се финансира в рамките на схема „Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали”, с бенефициент Министерството на вътрешните работи. Това е петият голям проект по ОПРР.

Чрез модернизацията на противопожарните служби със съвременно оборудване ще се постигне максимално предотвратяване на рисковете и щетите за човешкия живот и нематериалното имущество по време на пожари и при аварии в градските зони, разясниха от министерството.

Одобреният от Европейската комисия размер на безвъзмездната финансова помощ е 51 млн. евро, от които 85% е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са средства от националния бюджет.