България в челните места по трафик на хора в ЕС

80% от регистрираните са от женски пол, а 16% са деца

България е една от петте държави в ЕС, от които са засечени най-много жертви на трафик на хора, сочи доклад, представен от еврокомисаря по вътрешните дела Сесилия Малмстрьом.
Днес Европейската комисия представи пакет от три документа с данни и приоритети в борбата срещу трафика на хора. Утре ЕС отбелязва за 8 път деня за борба срещу трафика на хора.

Жертвите на трафик на хора са основно от България, Холандия, Полша, Унгария и Румъния в ЕС, според данни на Евростат за периода 2010-2012 г. Извън ЕС в тази графа влизат Русия, Китай, Виетнам, Нигерия и Бразилия.

Общо регистрираните жертви на трафик в Европа за този период са 30 146. 80% от регистрираните са от женски пол, а 16% са деца. Над 1000 деца са жертви на сексуална експлоатация, а общо 69% са регистрираните жертви на трафик за сексуално експлоатиране. 95% от отвлечените за сексуална експлоатация са жени. 71% от жертвите за трудова експлоатация са мъже. 65% от регистрираните са граждани на ЕС.

8 551 души са преследвани за трафик на хора в страните членки на ЕС за посочения тригодишен период. По националност са българи, румънци, белгийци, германци и испанци в ЕС, а извън съюза - от Нигерия, Турция, Албания, Бразилия и Мароко.

Стратегията на ЕС 2012-2016 включва над 40 конкретни стъпки с пет приоритета за борба с трафика на хора, защита на жертвите и преследване на извършителите.