Академици и индустриалци поискаха от Борисов бързо съставяне на кабинета

Те посочиха като неотложна задача решаването на проблема с банките и финансовото състояние на страната

С молба за сформиране максимално бързо на ново правителство се обърнаха родни учени и индустриалци към ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов отвори вратите на централата си и прие на среща председателя на Българската академия на науките (БАН)  акад. Стефан Воденичаров и представители на Академичния и индустриален клуб „Добри Желязков".

В близо двучасовите разговори Борисов и академиците са обсъдили редица въпроси, сред които развитието на предприятията, работата на държавната администрация, прилагането на законите, използването на науката като инструмент за подпомагане на държавното управление.

Основните теми, поставени на срещата от Академичния и индустриален клуб „Добри  Желязков“ са четири. На първо място- бързо съставяне на стабилно правителство. Второ –актуализация на държавния бюджет и приемане на нов. Трето – стабилизиране на банковата система. Четвърто – регламентиране и развитие на публично – частното партньорство.

Академиците и индустриалците заявиха, че искат нормален стопански живот и да не се стига до избори след избори.

Страната ни, по думите на Стефан Воденичаров се намира в толкова сложно състояние именно заради факта, че България е престанала да произвежда. В дните на политически разговори за сформиране на новото правителство на страната ни академиците и индустриалците са признали пред Борисов, че са разтревожени от политическата ситуация в момента.
„Категорично против сме за влизане от избори в избори. В България не може да се разреши това", отсече акад. Воденичаров.

Борисов е обещал на учените и индустриалците отново да се срещнат и да разговарят за бъдещето на страната ни, стана ясно от думите на Лиляна Павлова. В бъдеще разговорите им ще бъдат насочени и към развитието на конкретни секторни политики, сред които образование и здравеопазване.

"Добрата новина днес е, че партията, която се ползва с най-висока степен на обществено доверие, ще работи по време на предстоящия си управленски мандат в пълен синхрон с най-блестящите български умове, академици и индустриалци", обобщи резултата от срещата новият депутат от ГЕРБ Красен Кралев.

Преди началото на срещата Бойко Борисов стана първият българин, получил юбилейния знак „145 години БАН“, връчен му от акад. Воденичаров.