Търсят с хеликоптери изчезнали в Хималаите българи (видео)

Снежните бури в Непал взеха 29 жертви

Спасители разшириха търсенето на планинари в северните планински райони на Непал. Поредица от снежни бури и лавини връхлетяха Хималаите по-рано през седмицата, което доведе до смъртта на най-малко 29 души, предаде Fox news, цитиран от 24 часа.

Сред изчезналите алпинисти има и българи. Според планинския водач Евгений Динчев те са най-малко трима и са в неизвестност след бурята от преди два дни, която помете лагера на 4500 метра височина.

Междувременно непалското правителство представи комитет воден от двама министри, които ще наблюдават и координират спасителните усилия. Мерките бяха взети след критики към правителството за това, че властите не са положили достатъчно усилия да помогнат на пострадалите. Първоначално, в сряда само два хеликоптера на армията участваха в търсенето.

Представител на област Мустанг коментира, че хеликоптерите са възстановили търсенето за оцелели днес, покривайки по-голям район в областта. Спасители вече са извели 78 планинари от област Мустанг, а други 157 бяха спасени в съседния Мананг, след началото на спасителните операции в сряда.