Меркел и Путин с различни позиции за конфликта в Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с руския президент Владимир Путин късно вчера, след като първоначално бе съобщено, че са отложени разговорите между двамата лидери, заяви говорител на германския политик, предаде "Уолстрийт джърнъл".

Двамата лидери трябваше да се срещнат по-рано в кулоарите на срещата на върха ЕС-Азия в Милано, но срещата не се проведе в нарочения час, тъй като Путин закъсня заради посещението си в Белград.

Срещата в Милано е ключова дипломатическа възможност за Москва, Киев и други европейски столици да обсъдят украинската криза.

По време на разговорите двамата лидери са обсъдили споразумението от Минск за урегулиране на ситуацията в Украйна, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Според него Меркел и Путин имат различни позиции за причините на конфликта в Югоизточна Украйна.

Говорителят на Кремъл добави, че Путин ще има възможност да обсъди кризата в Украйна с европейските лидери днес.

Срещата между Путин и Меркел е продължила близо 2 часа и 30 минути.

Руският президент участва в работна вечеря с над 50 лидери от страни от Европа и Азия. След това Путин бе много лаконичен, заявявайки, че е имало „много добра" дискусия.

В същото време говорителят на руският държавен глава каза, че той е провел разговори с бившия италиански премиер Силвио Берлускони след първия ден от срещата на върха.

Освен срещата Путин-Меркел, украинският президент разговаря също с германския канцлер, а за днес е запланувана работна закуска между лидерите на Украйна, Германия, Франция, Русия, Италия и представителите на ЕС.

Порошенко ясно заяви, че все още смята, че има значителен брой руски войници в Украйна - обвинения, които Москва отхвърля.

Вчера финландският премиер Александър Стуб каза, че е „малко вероятно" ЕС да премахне санкциите в близко бъдеще. Според него Москва трябва да направи повече за стабилизиране на ситуацията в Източна Украйна.

Тази седмица Путин определи санкциите като „незаконни мерки" и поясни, че Западът не може да „изнудва" Русия да падне на колене пред Украйна.