Започват консултациите между ГЕРБ и "България без цензура"

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на коалиция „България без цензура“, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 часа.

Склонни сме да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство, заявиха от "България без цензура" в специална позиция вчера. Повече партии в управлението означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност един участник да рекетира, се казва още там.

Нелепо е ББЦ да бъде сочена като част от някакъв порочен управленски модел, възмутена е партията от позицията на РБ. За разлика от обвинителите ни ние нямаме в редиците си бивши министри от тройната коалиция, приватизатори на България, бивши зам.-председатели на ДПС и не държим партийните си пари в КТБ, се посочва в позицията.

В четвъртък ГЕРБ и ПФ постигнаха съгласие за бъдещото правителство. "Първи съюзник за нов кабинет спечели ГЕРБ. Имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на споразумение за общо участие в следващото управление", съобщи Румяна Бъчварова след 4 часа преговори. Договорът ще е базиран на обща програма и ще е с валидност цял мандат. Двете партии са на едно мнение по 14 от 18 точки. Патриотите признават правото на ГЕРБ да излъчи премиер. Като евентуален друг партньор в кабинета изключват само ДПС.

Втори тур преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок ще има следващата седмица. Според хора от партията на Борисов разговорите отново няма да бъдат на лидерско ниво. Едва след като се изчистят повечето разногласия, може да има среща на водачите на десни партии.