Горбачов предупреди Запада и Путин да не започват нова Студена война

„Като първа стъпка трябва да бъде изоставена логиката на взаимните обвинения и санкции”

Някогашният съветски лидер Михаил Горбачов предупреди западните държавници и руския президент Владимир Путин да внимават да не въвлекат света в нова версия на Студената война, за чийто край той помогна преди 25 години, съобщи Ройтерс.

Горбачов изрази своята тревога в интервю за вестник „Росийская газета” по повод ситуацията с Украйна, която накара САЩ и Европейският съюз да наложат санкции на Русия, а Москва да отвърне, като забрани голяма част от вноса на западни хранителни стоки.

„Като първа стъпка трябва да бъде изоставена логиката на взаимните обвинения и санкции”, каза 83-годишният Горбачов, който напоследък беше в болница. „Не трябва да се въвличаме в нова Студена война. Общите заплахи за нашата сигурност не са изчезнали”, заяви той.

Според него Русия и Западът са изправени пред повече общи предизвикателства, отколкото разделения. Горбачов посочи редица опасности за света като ебола и групировката „Ислямска държава”, които по думите му могат да помогнат за сближаването между страните.

„Изправени пред общи предизвикателства, ние можем отново да намерим общ език. Няма да е лесно, но не съществува друг начин”, заяви той в интервюто по случай предстоящата 25-та годишнина от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Говорител на неговата фондация каза, че Горбачов планира да пътува за честванията в Берлин.