Меглена Кунева: Ако има воля, няма непреодолими пречки за преговорите

Постигнатото с ГЕРБ съгласие за 90% от политиките е добро начало, което не може да се пропилее, категорична е Кунева

Ако има воля, няма непреодолими пречки между ГЕРБ и Реформаторския блок за преговорите. Следващите стъпки зависят от добрата воля и на двете страни. Това заяви в сутрешния блок на Радио „Фокус” председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя определи вчерашните разговори като задълбочени и сериозни, а не като формално „минаване“ по темите.

От преговарящите страни се очаква да стигнат до общата рамка за работа на бъдещото мнозинство, каза още Кунева и потвърди добрата подготовка на екипа за преговорите. За нас е много важно да очертаем средата, в която би работило едно мнозинство и правителството. Тема като съдебната реформа не е изненада за никого, предвид важността й, добави още тя и подчерта, че реформаторите очакват от ГЕРБ задълбочена дискусия по правосъдието и съдебната реформа.

Кунева акцентира и върху административната реформа и промените в обществените поръчки, които, според нея, са добре разписани и обяснени в програмата на реформаторите.
Тя бе категорична, че в страната трябва да се поддържа тон на толерантност и че представителите на блока имат притеснения за това, изразени от Корман Исмаилов по време на консултациите вчера.

Снощи лидерът на ДБГ коментира в същия тон ситуацията с преговорите между РБ и ГЕРБ през профила си във Фейсбук. Тя подчерта, че след разговор с Димитър Танев - представител на ДБГ в преговорния екип, е станало ясно, че "с ГЕРБ е постигнато съгласие за 90% от политиките, включително и за съдебната система".

"Добро начало, което не можем да пропилеем, подчерта още Кунева и добави, че при това положение прекъсването на преговорите не е тяхното спиране. Така искам да се надявам. РБ трябва да намери начин да осъществи своите обещания пред избирателите като стабилна парламентарна група. Длъжни сме. Всеки въпрос трябва да бъде посрещнат максимално добронамерено и отговорно по време на преговорите и от двете страни, включително и най-конкретните", написа още в социалната мрежа Меглена Кунева.