Всеки четвърти българин гладува

За година Българската хранителна банка събра 260 тона храна за над 15 000 гладуващи деца

Ежегодно в Европейския съюз се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността. Това обяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, цитирана от Дарик. Тя увери, че работата на банката не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време.

Днес, 16 октомври, се отбелязва Световният ден на прехраната. Именно заради това през цялата седмица Българската хранителна банка популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи.

Миналата година банката е събрала над 260 тона храна, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година са организирани помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия. Продължава грижата за хората в нужда, подчерта Цанка Миланова.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова обясни, че всеки един човек може да се включи в борбата срещу глада. Тази седмица се демонстрират различните начини, по които това е възможно - чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля.